Γιατί η εκτύπωση χρησιμοποιεί CMYK

Η εκτύπωση CMYK είναι το πρότυπο στη βιομηχανία. Ο λόγος που η εκτύπωση χρησιμοποιεί το CMYK καταλήγει σε μια εξήγηση των ίδιων των χρωμάτων. Το CMY θα καλύψει τις περισσότερες σειρές ελαφρύτερων χρωμάτων αρκετά εύκολα, σε σύγκριση με τη χρήση RGB. Ωστόσο, το CMY από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει πολύ βαθιά σκούρα χρώματα όπως το “αληθινό μαύρο”, επομένως προστίθεται το μαύρο (που ορίζεται ως “K” για “χρώμα κλειδιού”). Αυτό δίνει στο CMY μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων σε σύγκριση με μόνο το RGB.

Η χρήση του CMYK (κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο) για εκτύπωση έχει γίνει ένα είδος τροπαρίου για εκτυπωτές. Αλλά ο λόγος για τον οποίο η εκτύπωση χρησιμοποιεί CMYK δεν είναι τόσο γνωστός, ακόμη και σε πολλούς γραφίστες.

Επιφανειακά, δεν φαίνεται να έχει νόημα. Ίσως ακόμη και να έχετε μάθει στο δημοτικό σχολείο ότι τα βασικά χρώματα – κόκκινο, πράσινο και μπλε (RGB) – είναι τα βασικά χρώματα, από τα οποία προέρχονται όλα τα άλλα χρώματα. Εξάλλου, οι οθόνες, οι προβολείς και οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν κόκκινο, πράσινο και μπλε (RGB) για να δημιουργήσουν όλα τα άλλα χρώματα. Η ανάμειξη μερικών από αυτά τα χρώματα παράγει τα δευτερεύοντα χρώματα – κυανό, ματζέντα και κίτρινο. Ανακατεύοντάς τα όλα βγάζει λευκό.

Ωστόσο, τα βασικά χρώματα είναι αυθαίρετα . Υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά μοντέλα χρωμάτων και η θεωρία πίσω από το χρώμα είναι αρκετά περίπλοκη. Ωστόσο, εν μέρει για ιστορικούς λόγους και κυρίως επειδή οι περισσότερες ηλεκτρονικές οθόνες είναι σκοτεινές, χρησιμοποιούμε έγχρωμα μοντέλα RGB για τις περισσότερες συσκευές απεικόνισης που παράγουν φως, όπως οθόνες και προβολείς. Ο συνδυασμός κόκκινου, πράσινου και μπλε φωτός παράγει πιο ανοιχτά χρώματα, προσφέροντας καλή αντίθεση στις σκοτεινές οθόνες.

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε απλώς μελάνια RGB σε εκτυπωτές;

Ενώ υπάρχει ένας επιλεγμένος αριθμός σπάνιων εκτυπωτών που χρησιμοποιούν RGB, υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους η εκτύπωση CMYK θα είναι το κυρίαρχο μοντέλο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να καταλάβουμε γιατί οι εκτυπωτές γενικά δεν χρησιμοποιούν RGB, πρέπει να καταλάβουμε μερικά πράγματα. Σε μια οθόνη ή έναν προβολέα, ο συνδυασμός έγχρωμου φωτός RGB δημιουργεί πιο ανοιχτά χρώματα – τέλεια αν έχετε σκοτεινή οθόνη.

Ωστόσο, στα έντυπα υλικά, τα χρώματα παράγονται διαφορετικά από τον τρόπο κατασκευής τους σε μια οθόνη υπολογιστή. Η τοποθέτηση μελανιών RGB το ένα πάνω ή κοντά στο άλλο παράγει πιο σκούρα χρώματα, επειδή τα μελάνια μπορούν να απορροφήσουν και να αντανακλούν μόνο διαφορετικά χρώματα στο φάσμα φωτός και όχι να τα εκπέμπουν. Τα χρώματα RGB είναι ήδη σκούρα για αρχή. Αυτό καθιστά δύσκολη την παραγωγή πιο ανοιχτόχρωμων χρωμάτων, όπως το κίτρινο ή το πράσινο, καθώς η προσθήκη χρωμάτων RGB θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα πολύ πιο σκούρες αποχρώσεις.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα χρωματικό μοντέλο CMYK;

Η χρήση ενός χρωματικού μοντέλου CMY παρέχει μια λύση για αυτό το πρόβλημα, καθώς το κυανό, το ματζέντα και το κίτρινο είναι πιο ανοιχτό από το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Το CMY θα μπορεί να καλύψει τις περισσότερες σειρές ελαφρύτερων χρωμάτων αρκετά εύκολα, σε σύγκριση με τη χρήση RGB. Ωστόσο, ενώ το CMY από μόνο του δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει πολύ βαθιά σκούρα χρώματα ή ένα “αληθινό μαύρο”, έτσι το μαύρο (που ορίζεται ως “K” για “χρώμα κλειδιού”) προστίθεται στο CMY, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί πολύ ευρύτερο φάσμα χρωμάτων σε σύγκριση με μόνο RGB.

Είναι σημαντικό να μετατρέψω το χρωματικό μοντέλο του αρχείου σχεδίασής μου σε CMYK;

Ακόμη και χωρίς περαιτέρω παρέμβαση, οι περισσότεροι εκτυπωτές θα μετατρέψουν αυτόματα δεδομένα RGB σε CMYK αμέσως, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζετε. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι απολύτως απαραίτητο να μετατρέψετε μόνοι σας το αρχείο σας.

Ωστόσο, συνιστούμε να ξεκινήσετε το έργο σας σε CMYK ή τουλάχιστον να κάνετε μετατροπή από RGB προτού το στείλετε για εκτύπωση για μερικούς λόγους. Η φαινομενική αλλαγή χρώματος από RGB σε CMYK μπορεί να είναι δραματική σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν το έργο τέχνης έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα. Εάν επιθυμείτε την καλύτερη δυνατή χρωματική ακρίβεια στις τελικές εκτυπώσεις σας, θα θέλετε να ορίζετε με συνέπεια τα χρωματικά μοντέλα για τα αρχεία σχεδίασής σας πριν από την υποβολή. Αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο σε περιπτώσεις όπου τα χρώματα της επωνυμίας έχουν ρυθμιστεί ειδικά σε εξαγωνικό κώδικα χρώματος και δείγμα χρωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ναι, πρέπει οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει τα σωστά μοντέλα χρωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, έτσι ώστε να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την χρήση της ιστοσελίδας, αυτομάτως συμφωνείτε στη χρήση τους.