Πώς να καθαρίσετε τον laser εκτυπωτή σας με 5 εύκολα βήματα

θα περίμενε κανείς ότι οι εκτυπωτές laser είναι δύσκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους inkjet – οι οποίοι στο εσωτερικό συχνά λερώνονται με ακατάστατα υπολείμματα μελανιού – οι εκτυπωτές laser καθαρίζονται εκπληκτικά εύκολα, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό.
Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό, θα δείξουμε πώς να καθαρίζετε, με ασφάλεια και αποτελεσματικά έναν εκτυπωτή laser, καθώς και μερικές συμβουλές σχετικά με τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να κάνετε τη δουλειά σωστά.

Τι θα χρειαστείτε

Καθώς οι εκτυπωτές λέιζερ χρησιμοποιούν τόνερ σε σκόνη στη διαδικασία εκτύπωσης, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μερικά εξειδικευμένα εργαλεία για να διασφαλίσετε την πλήρη αφαίρεση τυχόν λεπτών σωματιδίων. Παρακάτω, περιγράφουμε τα εξειδικευμένα εργαλεία και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για τον αποτελεσματικό καθαρισμό ενός εκτυπωτή λέιζερ.

Πανί microfiber: Ένα ύφασμα μιας χρήσης το οποίο έχει μια μη λιπαρή επίστρωση που παγιδεύει τα σωματίδια για εύκολη αφαίρεση.

Ισοπροπυλική αλκοόλη / Aerosol Spry Duster: Μερικές φορές γνωστή ως οινόπνευμα εντριβής, η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι ιδανική για τον καθαρισμό μηχανικού εξοπλισμού καθώς εξατμίζεται γρήγορα χωρίς να αφήνει υγρό πίσω. Χρησιμοποιήστε το για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα μετά τον καθαρισμό. Το ξεσκονόπανο με σπρέι αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτάσει σε αυτά τα δύσκολα σημεία και να απομακρύνει τα σωματίδια του γραφίτη.

Μάσκα σκόνης: Εάν εισπνευστεί, αν και δεν είναι επικίνδυνο, το τόνερ σε σκόνη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό. Πριν ανοίξετε τη θήκη γραφίτη του εκτυπωτή, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά και φορέστε μάσκα για τη σκόνη μόνο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δημιουργήσετε προβλήματα στον εαυτό σας.

Γάντια λατέξ: Εάν εκτεθεί το τόνερ στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. φορέστε λατέξ ή λαστιχένια γάντια για να το αποτρέψετε.

Toner Vacuum (Προαιρετικό): Το Toner Vacuum είναι μια ισχυρή συσκευή χειρός που μπορεί να αφαιρεί απαλά τόνερ από το εσωτερικό ενός εκτυπωτή λέιζερ. Αν και εξαιρετικά χρήσιμο, το Toner Vacuum είναι ακριβό, γι’ αυτό το έχουμε χαρακτηρίσει ως προαιρετικό εργαλείο.

Πώς να καθαρίσετε τον laser εκτυπωτή

Αφού εξοικειωθείτε με τον παραπάνω εξοπλισμό, είναι ώρα να ανοίξετε τον εκτυπωτή σας και να ξεκινήσετε τη δουλειά. Πριν το κάνετε αυτό, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να χειριστείτε τυχόν εσωτερικά εξαρτήματα , θα ήταν καλό να έχετε επικοινωνήσει με έναν έμπειρο τεχνικό εκτυπωτών ή με κάποιον με προηγούμενη εμπειρία που μπορεί να ολοκληρώσει τον καθαρισμό για εσάς.

Προειδοποίηση Υπάρχουν κάποιες ευαίσθητες περιοχές μέσα στον εκτυπωτή σας, που δεν πρέπει να αγγίζετε με τα δάχτυλά σας και να είστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί όταν τις καθαρίζετε από τα υπολείμματα, καθώς καταστρέφονται εύκολα και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτές περιλαμβάνουν τη μονάδα τυμπάνου τόνερ που μπορεί συχνά να ενσωματωθεί στην κασέτα τόνερ, αλλά μερικές φορές μια ξεχωριστή μονάδα, που μοιάζει με πράσινο κύλινδρο και θα καλύπτεται από ένα πλαστικό κάλυμμα που ονομάζεται χοάνη γραφίτη.

Δείτε πώς μοιάζει το τύμπανο:

Βήμα 1: Απενεργοποίηση, Ψύξη

Πριν ανοίξετε τον εκτυπωτή σας και αρχίσετε να καθαρίζετε. Αρχικά, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τον εκτυπωτή από το ρεύμα, για να αποφύγετε τυχόν ηλεκτροπληξία. Περιμένετε να κρυώσει, εάν έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα το μηχάνημα. Οι εκτυπωτές λέιζερ θερμαίνονται εξαιρετικά όταν είναι ενεργοποιημένοι, επομένως είναι σημαντικό να τους δίνετε χρόνο να κρυώσουν.

Βήμα 2: Αφαίρεση και καθαρισμός της κασέτας τόνερ

Μόλις κρυώσει ο εκτυπωτής, ανοίξτε το πίσω ή το μπροστινό πλαίσιο και αφαιρέστε την κασέτα γραφίτη (το εγχειρίδιο του εκτυπωτή σας μπορεί να σας πει πώς να το κάνετε αυτό). Χρησιμοποιώντας ένα πανί με μικροίνες, αφαιρέστε τον περίσσιο γραφίτη από την κασέτα, καθαρίστε το και με δεύτερο, καθαρό πανί, αν χρειαστεί.

Βήμα 3: Αφαιρέστε την περίσσεια γραφίτη από τα εσωτερικά εξαρτήματα

Χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών (ή μια ηλεκτρική σκούπα γραφίτη, εάν έχετε) και αφαιρέστε τυχόν περίσσεια τόνερ από τις εσωτερικές επιφάνειες. Είναι πιθανό να συσσωρευτεί γραφίτης γύρω από το περίβλημα της κασέτας, καθώς και σε άλλα εξαρτήματα που μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο να προσεγγιστούν. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήπιοι όταν καθαρίζετε το εσωτερικό του μηχανήματος, καθώς ορισμένα εξαρτήματα είναι εύθραυστα και δαπανηρή η αντικατάστασή τους εάν καταστραφούν.

Βήμα 4: Ταμπονάρετε τις επιφάνειες με ισοπροπυλική αλκοόλη

Για περίπλοκα εξαρτήματα όπως καλώδια και σύρματα, βρέξτε μια μπατονέτα με ισοπροπυλική αλκοόλη και σκουπίστε απαλά, για να εξασφαλίσετε έναν ασφαλή, αποστειρωμένο καθαρισμό. Αυτό το 99% καθαρό χημικό θα αφαιρέσει τα υπολείμματα από τα εσωτερικά μέρη χωρίς να αφήνει ίχνη υπολειμμάτων. Προσέξτε, να τρίβετε τα εξαρτήματα όσο πιο απαλά γίνεται, για να μην γρατζουνιστούν και τους προκαλέσετε μακροχρόνια ζημιά.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση μετά τον καθαρισμό

Αφού έχετε αφαιρέσει προσεκτικά όλο το τόνερ από το μηχάνημα, ήρθε η ώρα να επανατοποθετήσετε την κασέτα τόνερ και τη φιάλη που τη συνοδεύει. Κάνοντας αναφορά στο εγχειρίδιο χρήσης όπου είναι απαραίτητο, τοποθετήστε την κασέτα και κλείστε το μηχάνημα προτού πραγματοποιήσετε οποιουσδήποτε ελέγχους ευθυγράμμισης της κασέτας όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή. Είναι επίσης καλή ιδέα να δημιουργήσετε μερικές δοκιμαστικές εκτυπώσεις για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Και τελείωσες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, έτσι ώστε να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την χρήση της ιστοσελίδας, αυτομάτως συμφωνείτε στη χρήση τους.